På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Vadå Overshoot Day?

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Att vi, genom vår konsumtion av kläder, mat, bränsle och annat, skapar belastning på naturens resurser är nog inte någon nyhet för någon. Overshoot Day är ett initiativ som belyser hur stor denna belastning faktiskt är.

Overshoot Day är ett initiativ av organisationen Global Footprint Network, vars syfte är att belysa det faktum att vi varje år förbrukar mer resurser än vad vår planet naturligt förmår att återskapa. Forskarna beräknar kort och gott den obalans som uppstår mellan hur mycket resurser som vi konsumerar (exempelvis när vi köper kläder, mat och bränsle) och hur mycket resurser som jorden naturligt kan återskapa på ett år.

Utifrån obalansen beräknar forskarna vilken dag på året som vår konsumtion når brytpunkten, det datum när vi helt enkelt har förbrukat upp så mycket resurser som jorden förmår att återskapa naturligt. Resten av tiden på året lever mänskligheten över våra resurser.

2017 konsumerar världens befolkning resurser motsvarande 1,7 jordklot, vilket gör att Overshoot Day infaller redan den 2 augusti. Det är den tidigaste Overshoot Day någonsin under tiden som beräkningarna har utförts. 2016 års Overshoot Day inföll den 8 augusti, och 2015 den 13 augusti.

Koldioxidutsläpp största boven

Enligt beräkningarna står koldioxidutsläppen för 60% av mänsklighetens ekologiska påverkan. Om koldioxidutsläppen skulle halveras så skulle Overshoot Day infalla hela 89 dagar senare, vilket ungefär motsvarar 3 månader. Det skulle innebära att vår konsumtion på det stora hela går ner till 1,2 jordklot istället för dagens 1,7.

Sveriges Overshoot Day

Beräkningarna har också gjorts baserat på varje lands konsumtion, utifrån data från FN. Om alla i världen levde och konsumerade som vi i Sverige skulle Overshoot Day infalla redan den 6 april, vilket placerar oss på plats 13 av världens länder när det kommer till förbrukning av förnybara resurser.

Det land vars invånare har högst påverkan på jordens förnybara resurser är enligt uträkningarna Luxemburg, där Overshoot Day skulle infalla redan den 17 februari. Det enda landet som ligger i balans med jordens återskapartakt av resurserna är Honduras, vars Overshoot Day infaller den 31 december. Det betyder alltså att om alla i världen skulle konsumera på en nivå som invånarna i Honduras, då hade jorden naturligt kunnat återskapa exempelvis skogarna, hantera utsläppen och återföda fiskarna som skulle gå åt på ett år.

Att minska på världens koldioxidutsläpp är alltså en av de viktigaste nycklarna för att lyckas vända överkonsumtionen av jordens resurser. Många gör idag medvetna val som att åka kollektivt eller äta mindre kött. Vissa väljer också att spara sina pengar hållbart, exempelvis i fossilfria fonder.

Du kan läsa mer om Overshoot Day på www.overshootday.org, där du också kan se exempel på fler länders datum.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP