På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Vadå Overshoot Day?

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Att vi, genom vår konsumtion av kläder, mat, bränsle och annat, skapar belastning på naturens resurser är nog inte någon nyhet för någon. Overshoot Day är ett initiativ som belyser hur stor denna belastning faktiskt är.

Overshoot Day är ett initiativ av organisationen Global Footprint Network, vars syfte är att belysa det faktum att vi varje år förbrukar mer resurser än vad vår planet naturligt förmår att återskapa. Forskarna beräknar kort och gott den obalans som uppstår mellan hur mycket resurser som vi konsumerar (exempelvis när vi köper kläder, mat och bränsle) och hur mycket resurser som jorden naturligt kan återskapa på ett år.

Utifrån obalansen beräknar forskarna vilken dag på året som vår konsumtion når brytpunkten, det datum när vi helt enkelt har förbrukat upp så mycket resurser som jorden förmår att återskapa naturligt. Resten av tiden på året lever mänskligheten över våra resurser.

Vårt avtryck i Sverige  

I Sverige brukar vi ofta slå oss på bröstet som föregångare i den hållbara omställning som världen står inför. Vi har kommit en lång bit på vägen i allt ifrån sopsortering till att ställa högre miljökrav på de produkter och tjänster som vi konsumerar.

Men faktum kvarstår att om alla andra hade ett lika stort avtryck som vi svenskar, skulle vi behöva cirka 4 jordklot i stället för det enda vi har. Vi har en bit kvar till att leva upp till bilden av oss själva som föregångare, och det finns ett viktigt område att börja med.

Koldioxidutsläpp största boven

Enligt beräkningarna står koldioxidutsläppen för mer än hälften av mänsklighetens ekologiska påverkan. För att på global nivå hålla klimatförändringarna väl under 2 grader och med sikte på 1,5 grader och nå nettonollutsläpp 2050 måste vi halvera koldioxidutsläppen vart tionde år.

Att minska på världens koldioxidutsläpp är alltså en av de viktigaste nycklarna för att lyckas vända överkonsumtionen av jordens resurser. Det är här som vi på SPP kommer in i bilden. Hälften av pengarna på världens börser är pensionspengar och för att kunna nå våra globala hållbarhetsmål krävs ökade investeringar i fossilfritt.

Därför har SPP Fonder gjort alla sina fonder fossilfria, och alla våra kunder hamnar per default i en fossilfri entrélösning. Vi vill göra det enklare att välja rätt för dig som på riktigt vill bidra till att vända trenden och se till att Overshoot Day kommer senare nästa år.

Här kan du läsa mer om hur SPP jobbar för en hållbar omställning:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP