På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Vad händer med pensionen när du dör?

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Döden är inte något vi gärna tänker på, men när det kommer till vad som skulle hända med dina pensionspengar kan det vara värt att lyfta tanken. Pensionen handlar om att kunna leva, både för dig själv och dina nära och kära. Därför är det bra att ha koll på vad som händer med både dina och din partners pensionspengar om någon av er skulle dö i förtid.

Över hälften av alla tillfrågade i en undersökning från SPP svarade att de inte vet vad som händer med deras pensionspengar om de skulle dö i förtid. Tjänstepensionen är för många det största sparande du har, så det kan röra sig om en stor del av den ekonomiska tryggheten för dina nära.

Att skydda pensionen

Din tjänstepension kan täckas av ett återbetalningsskydd. Det betyder att dina nära, såsom familj*, får ta del av dina pensionspengar om du dör i förtid. Skyddet kostar inget att ha, men innebär att du inte får ta del av arvsvinster. Arvsvinster är de pengar som finns kvar när personer utan återbetalningsskydd dör, och som då fördelas ut till de pensionssparare som inte har ett återbetalningsskydd. Att avstå från skyddet innebär alltså att du får ett större sparande och en högre månatlig pensionsutbetalning.

Det finns händelser i livet, såsom giftermål eller föräldraskap, då det kan vara bra att fundera på om du ska ha skydd eller inte. Även inför att du ska börja ta ut din pension behöver du oftast göra ett aktivt val om du vill att skyddet ska fortsätta gälla under din pensionsutbetalning. Det kan då kallas för efterlevandeskydd, familjepension eller garanterad utbetalningstid.

Är din pension skyddad?

Du får enklast koll genom att kontakta de bolag du har din tjänstepension hos, alternativt se över dina pensionspapper, årsbeskedet eller liknande, där det brukar framgå om pensionspengarna omfattas av ett skydd eller inte. När du vet vilket skydd du har till din pension, kan du ställa dig frågan om dina nära behöver dina pensionspengar ifall du skulle dö idag? Och om du lever tillsammans med någon är det minst lika viktigt att uppmana din partner att ställa sig samma fråga.


*Med familj menas de som kan vara förmånstagare till din pensionsförsäkring. Det kan vara den du är gift med, sambo, din registrerade partner, barn, styvbarn och fosterbarn. Det kan också vara den du tidigare varit gift med, före detta sambo eller före detta registrerade partner och även barn till dessa. Du kan alltså inte välja att barnbarn, syskon eller föräldrar ska få dina pensionspengar när du dör.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP