På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Svenskarna har bättre koll på pensionen

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Nya siffror visar att svenskarnas medvetenhet för utmaningarna med det allmänna pensionssystemet ökar. Samtidigt är numera tjänstepensionen Sveriges populäraste löneförmån. Har svenskarna verkligen fått bättre koll på pensionen?

Många svenskar ser pensionen som en chans att leva ett aktivt liv med mer fokus på fritidsintressen. Svenskarna skattar, generellt sett, sin pensionskunskap lågt. Samtidigt uppger åtta av tio att de tror att de kommer behöva spara extra för att kunna leva det liv de vill som pensionärer. Det visar en undersökning som SPP gjort i samarbete med Silentium.

– Att fler och fler tror att de kommer behöva spara extra för att förverkliga sina pensionsdrömmar visar på en ökad medvetenhet för att den allmänna pensionen helt enkelt inte kommer att räcka till, säger sparekonomen Maja Englund.

I undersökningen framgår att det framförallt är de yngre som uppger att de behöver spara mer för att få den livsstil de vill ha som pensionärer.

– Jag tror också att de yngre generationerna kommer att göra mer medvetna val kring sin livsstil, där hållbarhet och klimat kommer att stå allt mer i fokus, fortsätter Maja.

Hållbarhet känns bra i magen och är bra för plånboken

Fyra av tio svarar att de pensionssparar hållbart. De allra flesta av dessa svarar att det framförallt är för att det känns bra, snarare än att det är ekonomiskt fördelaktigt.

– I tider av oro vill många göra val som känns rätt och betyder något vilket är bra, men det finns ingen motsättning mellan hållbarhet och avkastning, tvärt om. Det är de framtidsinriktade bolagen som över tid kommer kunna leverera hög avkastning, något vi ser redan i dag, menar Maja.

Låg tilltro till egna kunskapen

Svenskarna lider av lågt pensionssjälvförtroende trots den breda insikten för det egna sparandets inverkan. I synnerhet är det kvinnor och yngre som skattar sin kunskap som låg och det är först när man är nära eller redan har gått i pension som man upplever sina pensionskunskaper som någorlunda robusta.

– Kanske inte så konstigt, men det är i unga år du behöver ta tag i din pension för att bygga upp ett kapital att leva på. Visst är det förståeligt att det inte står högst på prioriteringslistan när du är mitt i livet, men frågan är viktig annars riskerar pensionsdrömmen att bli just bara en dröm, fortsätter Maja.

Förutom att de flesta förstår vikten av eget sparande är medvetenheten kring hur stor del av lönen man får i statlig pension relativt hög bland både män och kvinnor. Sju av tio män och sex av tio kvinnor tror att de kommer att få 40-60 procent av sin lön i pension, en uppskattning som ligger i linje med prognoserna.

Lägre förståelse för tjänstepensionen

Däremot är kunskapen kring tjänstepensionen betydligt lägre, både när det gäller vilka som får tjänstepension och vad den innehåller.

– Det är endast fyra av tio som känner till att de enda som får tjänstepension är de som arbetar på ett företag som har kollektivavtal eller på ett företag som väljer att erbjuda sin personal tjänstepension. Grundläggande är att veta vad du har, fundera över vad tror att du behöver framåt och ha en plan eller åtminstone en idé om hur du ska komma dit, avslutar Maja.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP