På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Så påverkas din ekonomi av en höjning av reporäntan!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

I över tre år har Sverige haft minusränta. Nu tyder dock mycket på att Riksbanken för första gången på åtta år kommer höja reporäntan. Det pratas om en långsam och successiv ökning av reporäntan framöver, i syfte att dämpa inflationstrycket. Men vad betyder det för dig och din ekonomi?

Lite förenklat kan man säga att reporäntan fungerar som en gas och broms för att påverka ekonomins utveckling. Mer specifikt är reporäntan ett ekonomiskt styrmedel som administreras av Riksbanken och har som mål att stabilisera inflationen i Sverige. En höjning av reporäntan bromsar ner ekonomin i högkonjunktur och en sänkning gasar upp vid lågkonjunktur.

Eftersom reporäntan är den ränta som bankerna får när de lånar ut eller lånar pengar av Riksbanken, styr den i praktiken bankernas ränta för både lån och sparande. När reporäntan höjs brukar lån bli dyrare, vilket gör att gemene man får mindre pengar över i plånboken att konsumera för. Samtidigt blir det dyrare att handla saker på kredit.

När Riksbanken höjer räntan får det så klart fler effekter än den direkta påverkan på räntemarknaden och den inhemska ekonomin. En konsekvens kan också bli att kronan förstärks, vilket bland annat gör det mer fördelaktigt att köpa importerade varor eller att semestra/studera utomlands.

På längre sikt brukar man även kunna se att höjningar av reporäntan kan leda till att bostadspriserna går ner, investeringsviljan i aktier minskar eller att riskfria tillgångar så som sparande i säkra räntefonder ökar. Viktigt att komma ihåg är att en räntejustering oftast inte påverkar ekonomin omedelbart, men den allmänna räntenivån påverkas i stort sett direkt. Det kan ta något år innan effekterna slår igenom fullt ut på ekonomin, och oavsett om vi står inför en räntehöjning kommer reporäntan fortfarande ligga på en historiskt låg nivå.

Tips på hur du kan tänka kring ditt långsiktiga sparande

Ta dig tid

Pensionen är lätt att skjuta framför sig eftersom den kan kännas långt bort. Trots detta har många stora planer för hur livet ska bli när de slutar jobba. Därför är det viktigt att se till att pensionsdrömmen inte bara blir just en dröm, så sätt av tid för att se över din pension.

Välj en sparandeform

Vi har under en ganska lång period haft ett väldigt lågt ränteläge, vilket gör att vi inte får någon avkastning på våra sparkonton. Väldigt många väljer därför att istället investera i fonder, då man tror att det är på börsen sparandet växer bäst (inte varje år, men över tid). Med en hög aktieandel i pensionssparandet har du möjlighet till en högre avkastning, men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några garantier. Välj en sparandeform som du tror ger bra tillväxt på sikt!

Få koll på avgifterna

Logga in på Min Pension, jämför olika pensionsbolag och kom ihåg att det kan löna sig att ha sitt sparande på ett och samma ställe. En annan viktig del är att jämföra avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris, och “valuta” för den avgift du betalar. Genom att undvika onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande. Här kan du läsa mer om att samla pensionen.

Spara på egen hand

Privat sparande till pensionen är något som inte alla har, men som kan ha stor påverkan på din framtida pension. Detta är ett frivilligt sparande som görs på egen hand i exempelvis Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Här kan du läsa mer om att spara själv till pensionen!

Maja Englund, Pensionsekonom på SPP

 

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP