På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Så maxar du sparandet när pensionen närmar sig!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Att arbeta, betala skatt och se till att få tjänstepension från sin arbetsgivare är det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension. Men det finns också andra sätt att höja pensionen. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha.

Hur planerar du bäst inför pensionen?

Det finns ingen given åldersgräns för när du bör börja eller kan sluta att planera pensionen. Planera mera säger jag, och en bra start är att göra en prognos för din framtida pension. Om utfallet inte ligger i linje med dina förväntningar är det dags att agera – för det finns sätt att påverka hur stor din pension blir.

Tips för att pensionsspara och påverka pensionen

41-54 år

Nu är det hög tid att få koll på din pension och bli mer aktiv! På Minpension är det enkelt att göra en prognos. Vikten av ett privat pensionssparande ökar, och det finns olika sätt att göra det på. Allt fler har fått upp ögonen för möjligheten att byta en del av sin lön mot extra pensionsavsättning (så kallad löneväxling). Kolla med din arbetsgivare om de erbjuder löneväxling, och/eller se över möjligheten att spara på egen hand genom exempelvis Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring. Har du gjort ett eget val i premiepensionen och tjänstepensionen är det bra att regelbundet se över hur det går och om du behöver göra några förändringar.

55-64 år

När du kommit upp i den här åldern är det en bra idé att mer konkret fundera på när du ska gå i pension och hur du vill att ditt pensionärsliv ska se ut. Att jobba längre har ofta en ganska stor effekt på pensionen eftersom du skjuter upp uttaget och tjänar samtidigt in mer pengar till din pension. Planerar du att gå i pension tidigt kanske du behöver starta ett extra sparande eller öka upp det du redan har för att ha en rimlig budget att leva på. Gå in på Minpension för få en helhetsbild och gör en pensionsprognos.  Gör sen en budget över ditt liv som pensionär och prova att leva på den pension du kommer att få innan du slutar jobba. Det ger dig en känsla för hur du kommer att klara ekonomin. Nu är det också bra att se över eventuella återbetalningsskydd i dina tjänstepensioner. Om din familj inte är beroende av din inkomst kan det vara en idé att välja bort skyddet eftersom det sänker din pension. Har du gjort ett eget val i premiepensionen och tjänstepensionen? Då kan det även vara bra att se över risknivån och avgifterna i ditt sparande.

65 +

Vill du fortsätta jobba och senarelägga pensionen, eller ta ut delar av den? Eller har du bestämt dig för att bli pensionär på heltid? Kom ihåg att pensionen ökar desto längre du jobbar. Att oavsett fortsätta spara privat kan vara ett smart verktyg för att kunna leva så bra som möjligt den dagen du går i pension. Den allmänna pensionen betalas automatiskt ut så länge du lever. Tjänstepensionen kan du däremot välja att ta ut på kortare tid. Ett kort uttag kan göra så att ränta på ränta-effekten på tjänstepensionskapitalet försvinner, till skillnad från vid livsvarigt uttag. Skillnaden för din totala pension är ofta stor när tjänstepensionen tagit slut och det går inte att ångra utbetalningstid det när du väl börjat ta ut tjänstepensionen. Så se till att välja rätt utbetalningstid!

Maja Englund, Pensionsekonom på SPP

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP