På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Nyckeln till framgång bakom SPPs nya internship

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Under sommaren 2019 fick sex studenter chansen att delta i SPPs nya internship Sandbox. Med stort engagemang, högt tempo och resultatfokus har SPPs Sandbox-team spenderat sex veckor med att ta fram lösningar för ett verkligt case från SPP.

Nyckeln bakom Sandbox framgång är enligt Carl Johansson, kompetensutvecklare på SPP, programmets unika utformning samt att studenterna fått möjlighet att arbeta väldigt fritt.

Sandbox startade som norskt internship i Storebrandkoncernen för 5 år sedan. SPPs syfte med att lansera Sandbox i Sverige är att bli en mer attraktiv arbetsgivare bland unga talanger och att ge organisationen externa innovativa perspektiv på aktuella frågor.

– Utifrån HR organisationens perspektiv är detta program så otroligt viktigt då vi ser tydligt hur det bygger en starkare relation med en yngre målgrupp, samt att studenterna verkligen utmanar oss i vårt sätt att tänka. Vi alla lär oss varje dag av varandra, vilket är en viktig del av den lärandekultur som vi bygger upp på SPP, berättar Carl.

En viktig del av Sandbox utformning var den omfattande urvalsprocessen, där fokus låg på att få en så stor bredd som möjligt i teamet. Genom att noga välja ut studenter från olika utbildningar och bakgrunder menar Carl att teamet fick större utrymme för kreativitet och innovation.

– På SPP både har och rekryterar vi kontinuerligt bred kompetens inom olika områden och av samma skäl vill vi ha en så bred kandidatbas som möjligt. En kriterie för Sandbox var att man skulle ha ett eller max två år kvar av sin utbildning. Under sommaren har också flera viktiga framåtriktade kontakter knutits mellan studenterna och grupperingar i SPP som ser behov av rekrytering, säger Monika Rappe, innovationschef på SPP.

Caset som Sandbox-teamet fick arbeta med under sommaren gick ut på att undersöka vad det viktigaste underliggande kundbehovet för en blivande pensionär är. Utifrån detta skulle teamet skapa en prototyp för hur SPP kan tillgodose det behovet och samtidigt skapa nya affärsmöjligheter. Resultatet blev en prototyp med en checklista inför pensionen, med syftet att skapa en känsla av kontroll över pensionsprocessen.

– Självklart har vi förväntat oss stordåd från teamet, men samtliga på SPP blev djupt imponerade över hur långt över förväntningarna de lyckades nå. Prototypen är enkel, digital och precis i linje med SPPs mål att skapa ännu smidigare lösningar för våra kunder. Nu börjar nästa steg i resan, där vi ser över hur vi kan implementera hela eller delar av detta, berättar Monika.

Även för studenterna bjöd Sandbox på överraskningar. Flera av deltagarna i Sandbox hade ingen erfarenhet från pensionsbranschen, och inga tidigare planer på en karriär inom området.

– En av de största insikterna jag tar med mig är att tjänstepension är otroligt intressant och roligt att arbeta med, inget jag trodde innan jag klev in på kontoret första dagen, säger Alexander Ivarsson från Mastersprogrammet i Innovation and Industrial Management på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Sammanfattningsvis ser SPP första året med Sandbox som otroligt lyckat. Nu inleds planeringen inför nästa års omgång av programmet.

– Framgången för årets Sanbox banar väg för fler spännande projekt, och vi är redan i planeringen inför nästa sommars internship. Håll ögonen öppna på vår hemsida för mer information, avslutar Carl.

Teamet för SPP Sandbox 2019:
Astrid Tandberg – Civilingenjör Industriell Ekonomi, Linköpings Universitet
Eirik Funnemark- Civilingenjör Industriell Ekonomi, Linköpings Universitet
Rebecca Stark – Mastersprogrammet i marknadsföring, Umeå universitet
Frida Aili – Psykologprogrammet, Karolinska Institutet
Alexander Ivarsson – Mastersprogrammet i Innovation and Industrial Management, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet
Rebecka Möller – Civilingenjör Informationsteknik, Kungliga tekniska högskolan

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP