På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Medarbetarintervju - Johanna Landberg

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

En vanlig dag på jobbet hittar du Johanna Landberg i ett kundmöte eller tätt intill en kapitalförvaltare som investerar  stora summor pensionspengar. Annars på en föreläsningsscen, i en expertpanel  eller i samtal  med en journalist om hållbara investeringar. Som hållbarhetsansvarig på SPP har Johanna ett brett kontaktnät och stort samhällsengagemang.

Vad gör en hållbarhetsansvarig om dagarna?   

På ett bolag där hållbarhetsfrågor är integrerade i hela affären är det få områden som inte relaterar till min roll. På SPP har alla ett hållbarhetsansvar och därför blir intern rådgivning en viktig del av mitt jobb. Det kan handla om att stötta utbildningsinsatser eller delta i affärsutvecklingen men också vara med direkt i kundmöten och hjälpa till att vinna affärer.

Då vi tillhör den norska koncernen Storebrand agerar jag också länk mellan den svenska verksamheten och personerna i vår kapitalförvaltning som sitter i Oslo. Vi har en tät dialog kring hur vi kan förfina våra investeringar för att ha störst påverkan på de långsiktiga hållbarhetsmålen och därigenom också bäst avkastning för våra kunders pensionspengar.

Vilka är de största utmaningarna?

Att man kan göra allt. Faktum är att det mesta kan kopplas till hållbarhet. Ramarna är få och då gäller det att prioritera. För att skilja agnarna från vetet brukar jag fråga mig själv  “vad gör mest nytta för våra kunders framtid?”. Då vet jag att jag prickar rätt och får med det som har störst påverkan.

Hur har din utveckling på SPP sett ut?

Jag började hos Storebrandkoncernen som trainee 2012. Första året arbetade jag på moderbolaget i Oslo och andra året här på SPP i Stockholm. Efter traineeperioden har jag haft roller som omvärldsanalytiker och kundlivscykelansvarig innan jag tog rollen som hållbarhetsansvarig.

Varför valde du SPP? 

Det var framförallt insikten om kapitalets kraft att påverka . Finans är på många sätt samhällets “kitt” och en förutsättning för att påverka samhället i en hållbar riktning.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Att jag får ha kontakt med så många olika människor i min vardag – både inom koncernen och ute i branschen och samhället. Det gör mina dagar givande och roliga. Att det jag gör känns både viktigt och meningsfullt ger också en annan dimension som jag inte skulle vilja vara utan.

Var kom ditt engagemang för hållbarhet ifrån? 

Det är nog ett resultat av de värderingar som jag fick med mig tidigt i livet – alla människors lika värde och rättigheter. Med insikten om att alla inte har lika möjligheter blev det viktigt för mig att hitta ett arbete där jag kunde vara med och bidra till att fler får ett drägligt liv – och en planet som går att bo på även i framtiden.

Vad motiverar dig?

Att få jobba med något som är relevant för alla – att ha en framtid att glädja sig åt när man blir gammal. Och såklart att få känna att jag är med och gör både branschen och världen lite bättre varje dag.

Hur ser du på framtiden för ditt område? 

Hållbarhet i sig kommer fortsätta att växa i betydelse och utvecklingstakten skruvas upp allteftersom samhället tvingas hantera de utmaningar vi har framför oss. Därför känns det spännande att jobba med människor som ligger långt fram och har kompetensen som krävs för att bidra till lösningarna. Läs mer på

Varför ska du jobba hos oss? Läs mer på spp.se.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP