På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Läs för sjutton! Om inte för klimatets så för din plånboks skull

19 juni 2018#hållbarhet
Johanna LandbergHållbarhetschef, SPP
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Vi måste vara ärliga med att det som hållbar pensionsleverantör är svårt att sticka ut. Att som sparare skilja agnarna från vetet blir allt svårare. Många i finansbranschen profilerar sig med enskilda nischfonder på en “ekohylla” medan det stora kapitalet flyter någonstans obemärkt där bakom.

På SPP har vi ingen ekohylla. Om du ger mig och din plånbok fyra minuter så ska jag förklara hur och varför vi jobbar med hela vårt kapital utifrån FNs 17 globala hållbarhetsmål.                                                                  

Sedan 20 år tillbaka har Storebrandkoncernen, där pensionsbolaget SPP ingår, arbetat med hållbarhet i sin investeringsanalys av hela kapitalet, inte bara i enstaka nischfonder. Analysen, som förfinats sedan start, integrerar nu tydligt FN:s globala mål för hållbar utveckling genom framtagna nyckeltal.

Från SPPs perspektiv är de globala hållbarhetsmålen viktiga av ett antal skäl. För det första ger de oss en gemensam och allomfattande definition av vad hållbarhet betyder, tillsammans med en tajt tidsram för genomförandet. För det andra är de relevanta och undertecknade av världens ledare och har blivit allmänt antagna av internationellt näringsliv. Slutligen har de en stark ekonomisk effekt, både positiv och negativ, på börsnoterade företag.

Ta bara återvinningsbolaget Tomra som exempel, som är en stor aktör inom pantmaskiner. Bolagets kurs steg kraftigt efter att EU-kommissionen nyligen föreslog en ny lag som skulle innebära att alla medlemsländer måste samla in 90 procent av alla dryckesflaskor i plast vid år 2025. Jag berättar gärna om fler bolag som med politiska vindar i ryggen fått en aktiekursresa som gynnar plånboken samtidigt som bolagens affärsidéer bidrar till en bättre värld.

Även statistik från Pensionsmyndigheten visar att hållbara fonder avkastat bättre än övriga. Vår investeringsfilosofi är med andra ord inte framtagen bara för att “be good”. Hållbar affärsutveckling är vår tids största investeringsmöjlighet! Handlingsutrymmet de globala målen skapar utgör en tillväxtmarknad.

Vår utgångspunkt

Med den enkla och självklara filosofin att hållbarhet väl integrerat i analysen lönar sig har SPP utformat en värderingsmodell som identifierar de hållbarhetsmål som är finansiellt relevanta för börsnoterade företag. Exempel är vattenförbrukning, jämställdhet, förnybar energi och hållbara hälsoprodukter och tjänster.

Nu blir jag lite detaljerad, men det är bara för att jag vill att du verkligen ska förstå. Nyckeltalen från hållbarhetsmålen kombineras med ett “mer traditionellt” hållbarhetsbetyg (som kallas ESG-betyg och innefattar miljöaspekter, socialt ansvar och ägarstyrningsfrågor) som tillhandahålls av en extern dataleverantör. Den totala poängen återspeglar både företagets hållbarhetsarbete idag (ESG-betyget) och ett företags framtidsutsikter (globala hållbarhetsmål-poängen). Betygsättningen görs tillgänglig för alla våra portföljförvaltare i interna datasystem och används som ett urvalsverktyg för att de aktivt ska kunna välja de mest hållbara företagen i alla våra fonder, inte bara i enstaka nischfonder.

Precis som vi väljer in de bästa bolagen jobbar vi aktivt med både påverkan och att välja bort de bolag som tydligt inte bidrar till en hållbar värld. Återigen – i hela vårt kapital, inte på någon ekohylla. 2013 gick SPP ur alla rena kolbolag samt kraftbolag som hade mer än 30 procent av sin verksamhet från kol. Bolagen vi behöll, var bolag vi bedömde hade potential att ställa om. När vi ser att förändringen inte går tillräckligt fort eller märker att det kanske rent av går i fel riktning måste vi dra öronen åt oss och agera. 2017 kastade vi ut ytterligare 10 bolag. 2016 hade vi 3 miljarder kronor i vår fondfamilj med fossilfria investeringar, idag ligger där 60 miljarder kronor.

Investeringar för framtiden

Storebrand-koncernen där SPP ingår har idag investerat cirka 15 miljarder kronor i så kallade lösningsbolag inom exempelvis clean tech, förnybar energi och andra bolag som konkret är med och bidrar till att de globala hållbarhetsmålen nås. Fram till år 2020 är vårt mål att 3 procent av hela vårt förvaltade kapital ska ligga i denna typ av bolag.

Jag känner en sådan enorm stolthet över att jobba på SPP och det arbete som våra hållbarhetsanalytiker gör. Jag hoppas att du orkar vara kritisk då du matas med snabba budskap i annonser och hos din bankman om du pratar sparande. Eller utmanar din chef när ni pratar tjänstepension. Om du vill ha mer på fötterna svarar vi på SPP gärna på dina frågor!

Om du tagit dig hela vägen ner hit hoppas jag att du med samma stolthet kan välja SPP för ditt pensionssparande.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
Johanna LandbergHållbarhetschef, SPP

SPPs expert på hållbara investeringar.

SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP