På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Kapitalets makt i Almedalen 2017

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Kapitalets makt stod i fokus på mötesplatsen Bättre framtid, navet för SPP och Storebrands närvaro i Almedalen 2017.

En intensiv vecka kulminerades i en sprängfylld eftermiddag när SPP, Storebrand, SPP Fonder och Storebrand Fastigheter bjöd in till en rad seminarier på sin mötesplats Bättre framtid. Samtalen berörde hållbarhetsfrågor i vid och bred mening, allt från hur framtidens bolag måste tänka för att överleva till hur våra städer hotas av haven.

Hur smarta bolag möter framtiden

Under ett panelsamtal om hur smarta bolag möter framtiden hamnade människors engagemang högst upp på dagordningen. Framtidsfeministen Sandra Lindqvist framhöll vikten av att komma människor nära, såväl anställda som kunder och lyfte sociala medier som en kanal att kunna använda för att känna av pulsen. Även ledarskapet kom snabbt upp i samtalet, där Staffan Hansén reflekterade över sin och SPPs resa under de senaste åren.

– Som ledare måste du rikta energin, då den ofta drar åt olika håll. Genom att fokusera på det vi är bra på och hitta samarbetspartners som kan stötta upp det vi är mindre bra på kan vi bli ännu starkare.

Veronica Augustsson, vd för it-bolaget Cinnober, menade att lagsammansättningen varit helt avgörande för hennes och Cinnobers framfart. För henne handlar det inte om huruvida hon vill anställa en Zlatan eller en Ronaldo till laget. Fokus i rekryteringarna är istället på vem som gör bäst personligt intryck för att sedan anpassa laguppställningen därefter, för människorna du har runt dig på jobbet påverkar hur du presterar och trivs på jobbet.

Städer under vatten

Ett annat seminarium på SPP/Storebrands Almedalsscen berörde riskerna med de stigande havsvattennivåerna. Meteorologen Martin Hedberg menade på att vi kommer se städer som tvingas flytta inom en snar framtid, och att det rör sig om en mycket snabb och blöt process. Marita Loft, vd för Storebrand Fastigheter, pekade på de enorma ekonomiska värdena som finns i fastigheterna i våra kustnära städer.

– Det rör sig om enorma summor, bara i Stockholms och Göteborgs innerstäder finns ett fastighetsvärde på nästan 1000 miljarder kronor. Och det är bara fastigheter med taxeringsvärde, alltså inte exempelvis Stockholms slott och andra offentliga byggnader.

Panelen var enig om att samarbete, både nationellt och internationellt, är vägen framåt för att förbereda samhället och motverka problemen.

– Samarbetsspåret är den absolut viktigaste nyckeln. Vi måste hitta nya modeller för intellektuellt och finansiellt samarbete mellan alla berörda, såväl privatpersoner som byggföretagen som det offentliga och också vi ägare, menade Marita Loft.

Evolution eller revolution

Kapitalets makt för en bättre framtid var huvudparollen för SPP/Storebrands mötesplats. I ett seminarium med representanter från investerare och näringslivet samtalade vdn för Storebrands kapitalförvaltning, Jan Eric Saugestad, om hur investeringarna kan agera ledstjärna för en hållbar utveckling.

– Vi behöver både revolution och evolution för att komma framåt. Dels behövs action redan idag, vilket är revolutionen. Sen kommer evolutionen in, för vi måste flytta de stora kapitalinvesteringarna och det tar tid.

Behovet av såväl evolutionära som revolutionära inslag i vägen framåt var en röd tråd genom hela samtalet. Bara under det senaste årtiondet har diskussionen nått helt nya nivåer, där näringslivet idag i allt större utbredning själva är med och driver förändringen. Genom att placera sina investeringar rätt och premiera de bolag som är drivande i utvecklingen kan kapitalförvaltare som SPP/Storebrand fortsätta att stärka trenden.

Storbolagens hållbarhetsparadox

Mötesplatsens sista seminarium var en diskussion mellan representanter från pensionssfären, om hur de enorma summorna som utgör pensionskapital hos Sveriges bolag kan nyttjas för att göra skillnad. Filippa Bergin, hållbarhetschef på Storebrand, menar att hållbarhet borde vara den självklara komponenten i hur långsiktiga investeringar placeras.

– Jag brukar få frågan om jag jobbar med hållbara investeringar, och jag brukar svara att vi kallar dem investeringar.

Efter Almedalen 2017

2017 års Almedalsvecka har nått sitt slut. Filippa Bergin, hållbarhetschef på Storebrand, tar med sig två viktiga insikter från alla diskussioner och paneler.

– Dels hur fantastiskt stor makt kapitalet har att påverka till exempel klimatet, men också att många av våra kunder och kanske blivande kunder inte alltid kopplar hållbarhet till just kapitalet.

Även Marita Loft, vd för Storebrand Fastigheter, lämnar Almedalen med många tankar och insikter och ser fram emot att komma tillbaka nästa år.

– Jag tycker att Almedalsveckan är en fantastisk arena för samtids- och framtidsspaning. För oss som investerar i fastigheter är det väldigt väsentligt att förstå vår omvärld.

Lars Pettersson på Storebrands kapitalförvaltning lämnar Gotland fylld av energi och inspiration inför arbetet som nu tar vid.

– Den här veckan har gett jättemycket energi och insikt om att de här frågorna är otroligt viktiga att jobba vidare med gentemot våra kunder, så att de kan få upp det här högre på sin agenda.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP