På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Investeringar och världshaven

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Utvecklingsfrågor kopplade till vatten har seglat upp som några av de mest akuta utmaningarna som världen står inför, och två av FNs 17 utvecklingsmål är kopplade till vattenfrågan. Inför vattenkonferensen 2017 åtar sig nu en rad tunga svenska investerare att sätta ännu starkare fokus på vattenfrågan i sina investeringar, och det påverkar även dig.

I samband med Världshavens dag den åttonde juni 2017 leder Sverige och Fiji gemensamt en FN-konferens med fokus på att rädda världshaven. Konferensen äger rum i New York och är det största FN-evenemang som Sverige är med och arrangerar sedan 1972.

Inför konferensen överlämnade en grupp av ledande svenska investerare över ett åtagande till Sveriges biståndsminister Isabella Lövin.  Åtagandet, undertecknat av bland andra AP7, SPP och Folksam, fokuserar på två av de 17 FN-målen för hållbar utveckling. Dels mål 14, som handlar om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling, och dels mål 6, som handlar om att säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.

Isabella Lövin uttryckte vid överlämnandet ett stort intresse för tankar kring nya investeringsmöjligheter i vattenfrågan, och betecknade investerarna som “supercentrala” för utvecklingen framåt. Johanna Landberg, hållbarhetschef på SPP, menar att de allra flesta dessvärre inte ser kopplingen mellan investeringar och hållbar utveckling.

– Idag tar de flesta svenskar tillgången till rent vatten för givet. Samtidigt blir varningarna om vattenbrist på många plaster runt om landet allt vanligare. Många av Sveriges vattenledningar är gamla och behöver rustas upp. Utmaningen gäller inte bara dricksvattnet, utan även det vatten som behövs i exempelvis produktion. Det är en risk för alla, såväl individer och företag som kommuner och stater, menar Johanna Landberg.

Genom åtagandet kommer investerarna att bana väg för en ökad förståelse för hur investeringar i vatten ska vara en nyckel framåt. Såväl företag som individer och offentliga aktörer kommer tvingas att tänka nytt kring vattenfrågan och hur deras vattenanvändning påverkar omgivningen och dem själva. För den som inte gör det kan kostnaderna bli höga, så det gäller att ta utmaningarna på allvar redan nu för att bli en vinnare i längden.

– Genom att arbeta aktivt med riskerna kopplade till vattenutmaningen i våra investeringar kan vi säkra både en hållbar utveckling och en god avkastning för våra kunder, avslutar Johanna Landberg.

Åtagandet i sin helhet finns att läsa på FNs hemsida (engelska). Mer om konferensen finns att läsa på regeringens hemsida (svenska).

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP