På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Hälsosamt ansvar på arbetsplatsen

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Arbetsgivarens ansvar gentemot sina anställda sträcker sig långt längre än löner. Det kan vara allt från att undvika förslitningsskador till att motverka stressrelaterade problem. Nu kan revolutionerande teknik hjälpa både företag och anställda med en mer hälsosam arbetsmiljö.

Innovation och smarta lösningar inom arbetslivet kopplas ofta samman med vinster som högre effektivitet eller lägre resursanvändning. Men innovationer kommer i alla former och kan även bidra till hälsosammare arbetsplatser, något som också tillhör arbetsgivarens lagstadgade ansvar för sina anställda.

Robothandsken gör dig starkare

Svenska Bioservo Technologies, vars robothandske förstärker greppstyrkan hos den som använder den, är ett exempel på hur teknisk innovation bidrar till att minska hälsorisker i arbetet. Idéen kom till genom ett samarbete mellan professorer inom neurokirurgi och mekatronik på Karolinska sjukhuset och KTH.

– En robothandske som gör din egen hand både starkare och bättre kan låta som science fiction, men teknikutvecklingen har tagit oss till att det nu är verklighet, säger Erik Landgren, VD på Bioservo Technologies.

Robothandsken har redan fått internationellt genomslag, och Bioservo Technologies har redan idag avtal med industrigiganter som General Motors, Airbus, Eiffage Infrastructures och JM. Användningen av robothandskarna i tillverkning är ett sätt för företagen att förebygga arbetsskador på fabriksgolvet, men användningsområdena är fler än så.

– Handsken kan både förebygga arbetsskador och hjälpa personer med svaghet i handen till följd av ålder eller sjukdom, vilket gör den helt unik, menar Erik.

Hälsa är ett ansvar

För industrin kan ny teknik som denna vara en viktig del för arbetsgivaren i det systematiska hälsoarbetet på arbetsplatsen. Den uppdaterade arbetsmiljöförordningen från 2016 tydliggör arbetsgivarens ansvar för de anställdas hälsa, både utifrån fysiska och psykiska aspekter. Katri Lampinen, ansvarig för SPPs hälsoerbjudande, säger att det både är ett välkomnat och, för vissa, utmanande ansvar.

– Företag är ju måna om att sina anställda ska må bra, men alla besitter inte kompetensen eller resurserna som krävs för att säkra det löpande hälsoarbetet, exempelvis kopplat till rehabilitering, säger hon.

De flesta företag har en sjukförsäkring för sina medarbetare genom tjänstepensionen, men det finns fler delar som arbetsgivaren kan teckna upp som ytterligare skydd för sina anställda. Bland annat finns försäkringar som ger snabb tillgång till privat sjukvård, samtalsstöd och rehabilitering.

– Som försäkringsleverantör vill vi vara ett stöd för företaget och de anställda i alla lägen, så att försäkringslösningen hjälper till både förebyggande och när något händer, säger Katri.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP