På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Hållbarhet – för att du ska må bättre

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Många tänker på hållbara val som något man gör för att bidra till en bättre värld och framtid. Men faktum är att många av de hållbara valen man kan göra också ger direkta vinster för både din hälsa och ekonomi.

Vi människor har generellt svårt att ta tag i saker som upplevs ligga längre fram i tiden. Det kan vara allt från små saker, som att planera morgondagens middag, till stora ekonomiska beslut, så som pensionen. Enligt Stefan Nyström, chef för Klimatavdelningen på Naturvårdsverket, behöver vi därför flytta fokus för att få fler personer att agera klimatsmart.

– Istället för att fokusera på de långtgående vinsterna så behöver vi uppmuntra de val som ger mervärde för individen här och nu. Det kan till exempel vara att lyfta hälsovinsten av att ta cykeln istället för klimatvinsten av att inte ta bilen, säger Stefan Nyström.

Här är tre val du kan göra som både ger en positiv effekt på ditt välmående och klimatet:

Ät rätt kött istället för rött kött

Rött kött är den största klimatboven på våra tallrikar. Men alla behöver inte bli vegetarianer för det. Närodlat och ekologiskt kött är ofta dyrare, men genom att äta det mer sällan och i mindre mängd och istället äta mer grönsaker så kan det faktiskt vara ekonomiskt. Och att låta köttet få spela birollen istället för huvudrollen på tallriken gör även gott för din hälsa.

– Fisk är ett bättre alternativ till rött kött då det påverkar klimatet betydligt mindre, men har också bra hälsoeffekter. Fet fisk innehåller till exempel mycket omega 5, vilket är bra för människor i alla åldrar, tipsar Stefan.

Rannsaka ditt resande

De flesta känner till att flyg som transportmedel är en riktig klimatbov. Men vi kan inte bara sluta flyga eftersom vi ibland behöver ta oss långa avstånd och att resandet också ger positiva effekter, exempelvis i form av utbyten, utveckling och ibland avkoppling. Så när du ska flyga: välj ett resmål som ligger närmare hemma, men som fortfarande uppfyller samma saker, så kan du spara pengar på flygbiljetten. Och om du stannar borta längre när du väl flyger så minskar både påverkan av klimatet och troligtvis även flygkostnaderna, jämfört med om du åker utomlands ofta.

– En tur- och returresa för en person till Thailand släpper ut lika mycket som en vanlig personbil som kör 1500 mil, så passa på att stanna borta någon vecka extra om det är möjligt, föreslår Stefan.

Pengarna gör skillnad

Om du sparar dina pengar hållbart bidrar du till en bra framtid, både för dig och för världen. Dels så avkastar hållbart sparande i snitt bättre än övriga fonder, så att du får mer i plånboken i slutändan. Sen bidrar dina pengar också till en hållbar utveckling i samhället, exempelvis genom att inte finansiera kolbrytning. Det gör att både din hälsa och världen mår bättre, både idag och i framtiden.

– Kapitalet är helt avgörande eftersom när det investeras i gröna lösningar, som sol- och vattenenergi, gör det skillnad både idag och i framtiden, säger Stefan.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP