På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Går det att köpa sig fri från hälsokraven?

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Arbetsrelaterad ohälsa ökar rekordartat i Sverige. Förutom den självklara kostnaden för den som drabbas innebär utvecklingen stora utmaningar för näringslivet. Hur kan du som arbetsgivare försäkra att dina anställda får rätt hjälp, helst innan olyckan är framme?

Den uppdaterade arbetsmiljöförordningen från 2016 tydliggör arbetsgivarens ansvar för de anställdas hälsa, både utifrån fysiska och psykiska aspekter. Enligt lagen ska alla arbetsgivare, oavsett bransch och storlek på företaget, arbeta systematiskt med arbetsmiljön för att undvika att de anställda drabbas av olyckor eller ohälsa på jobbet. För många kan det låta krångligt, men med hjälp av extern expertis kan både arbetsgivare och anställda få stöd i processen.

– Det går aldrig att köpa sig fri från kraven, men det går att köpa in tjänster som stöttar och underlättar för dig som arbetsgivare att ta ditt ansvar och skapa bättre förutsättningar för dina anställda, berättar Katri Lampinen, erbjudandeansvarig för risk och hälsa på SPP.

En av de vanligaste tjänsterna att köpa in är privata sjukvårdsförsäkringar. Idag har över 450 000 anställda en sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare, en siffra som ökat stadigt under de senaste åren.

– Privata vårdförsäkringar blir allt mer populära i takt med att fler arbetsgivare och anställda inser nyttan av att snabbare få tillgång till rätt vård, säger Katri.

Förutom privata sjukvårdsförsäkringar finns en rad andra tjänster och verktyg tillgängliga för den som vill ha hjälp i hälsoarbetet, men ofta saknas kunskap om vad som egentligen erbjuds på marknaden och vad som ingår i avtalen. Erbjudanden från företagshälsovården, försäkringsbolag och andra externa aktörer skiljer sig ofta åt.

– På SPP vet vi att ett symtom eller en sjukskrivning sällan har en enda orsak. Vi människor är mer komplexa än så, och oftast beror ohälsa på en kombination av privat- och arbetssituation. Därför täcker alla våra hälsoerbjudanden både privata och arbetsrelaterade besvär, medan exempelvis företagshälsovårdens försäkringar ofta enbart gäller för ohälsa som orsakas av jobbet. En annan stor skillnad gäller vårdgarantin, där SPP garanterar vård inom 14 dagar, medan en del andra aktörer saknar garanti och hänvisar till den allmänna vårdgarantin på 90 dagar, säger Katri.

Innan du som arbetsgivare väljer att köpa in en eller flera tjänster är det avgörande att hitta ett avtal som täcker just era behov, menar Katri och fortsätter.

– Mitt råd är att se över vilka avtal som företaget har idag och hur tjänsterna används. Är ni nöjda, och vad landar den totala notan på? Det lönar sig att jämföra, och vi på SPP hjälper er gärna att hitta rätt i avtalsdjungeln.

Katris tips för att få ut det mesta av hälsoförsäkringarna:

1. Gör en behovsanalys

Vissa branschspecifika behov som exempelvis lagstadgade hälsokontroller erbjuds oftast inte av försäkringsbolag, så där kan det vara bra att istället vända sig till företagshälsovården. Samtidigt kan försäkringsbolag täcka andra behov som företagshälsovården inte gör. Det viktigaste är att du som arbetsgivare tar reda på exakt vilka behov som finns, och vilka tjänster som bäst möter dessa.

2. Se över era avtal

Vilka tjänster har arbetsplatsen köpt in, och vad får ni för pengarna? Våga ifrågasätta, och utvärdera möjligheten att få ett bättre avtal som fullt täcker era behov.

3. Se till att dina anställda vet om vilka förmåner de har

Det är inte förmånerna i sig som gör att man får en friskare arbetsplats. Oavsett vilka hälsoförsäkringar som arbetsgivaren erbjuder är det först om den anställda vet om och använder tjänsterna som de leder till en mer välmående arbetsplats.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP