På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Fem nycklar för framgångsrika team, enligt Google

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Email

Att lösa arbetsuppgifter i grupp är arbetsvardag för de allra flesta. Och ofta sätts grupper ihop utifrån individernas kunskap och kompetens. Då borde de ju vara bäst förberedda för att lösa uppgiften, inte sant? Dessvärre inte, enligt Google.

Googles HR-avdelning bestämde sig för några år sedan att sätta fingret på vad som gjorde team framgångsrika. Tidigare hade man utgått från att sätta samman människor med unika och specifika kompetenser för att komplettera och stärka teamets gemensamma kunnande och effektivitet. Under två års tid genomförde de över 200 intervjuer med ett stort antal medarbetare och kom fram till något helt annat.

Studien identifierade istället fem nyckelfaktorer för effektivt teamarbete. Avgörande var nämligen tydligheten i förutsättningarna för teamets arbete, hur medlemmarna kunde interagera med varandra och upplevelsen av vad de genom sitt arbete bidrog till.

Den faktor som studien identifierade som mest avgörande, och till och med grundläggande gentemot de andra faktorerna, var upplevelsen av psykologisk säkerhet bland medlemmarna i teamet. Psykologisk säkerhet handlar enligt Google om att kunna känna sig trygg med risken att framstå som okunnig gentemot sina kollegor. Det må låta enkelt, men många väljer ofta att inte ställa frågan eller bolla upp idéen av rädsla för att framstå som mindre kunnig.

Och inte nog med att psykologisk säkerhet bidrog till att göra grupparbetet mer effektivt. Google kunde också konstatera att team där medlemmarna kände sig trygga också innebar att människor var mindre benägna att säga upp sig, för människan är ju i grund och botten ett flockdjur.

De fyra resterande faktorerna handlade om struktur och tillit samt motivation, både ur ett personligt perspektiv men också att arbetet måste upplevas som bidragande till något större. Google har sammanställt en guide baserad på resultaten från studien som finns på denna länk, och nedan hittar du de fem nyckelfaktorerna sammanfattade:

De fem nycklarna för framgångsrika team

 1. Psykologisk säkerhet: Teamet känner sig trygga att ta risker och vara sårbara med varandra
 2. Tillförlitlighet: Teamet känner sig säkra att de kommer genomföra sina uppgifter i tid och till en hög kvalitet.
 3. Tydlighet och struktur: Teamet har mål, roller och handlingsplaner tydligt utformade och förklarade för sig.
 4. Motivation: Arbetet tilltalar och motiverar medlemmarna i teamet på ett personligt plan.
 5. Arbetes betydelse: Teamet känner att deras insats har en betydelse och kommer att göra skillnad.
 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP