På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Förmånssamtal - det nya lönesamtalet?

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Lön har en tendens att hamna i fokus vid det årliga lönesamtalet, vilket kanske är naturligt då det är den största ersättningen som en anställd får från sin arbetsgivare. Men resten av förmånerna då?

Extra semesterdagar, hälsoförsäkringar och andra förmåner tas ofta för givet och hamnar i skymundan av lönen. För att inte tala om tjänstepensionen, trots att den efter lönerna oftast är arbetsgivarens största kostnad kopplad till personalen och därmed också den största förmånen de anställda får mätt i kronor och ören. Christoffer Olsson på SPPs Företagskundservice, tycker att fler arbetsgivare borde ta tillfället i akt att prata om hela förmånspaketet vid lönesamtalet.

Tänker man rent privatekonomiskt så spelar självklart lönen en stor roll, men det finns många förmåner som kan bidra till plånboken. Exempelvis friskvårdsbidraget som sänker träningskostnaderna, men även löneväxling som kan bidra till att uppnå långsiktiga sparmål, säger Christoffer.

Det är inte ovanligt att anställda inte har full koll på förmånerna i sin anställning, och vissa förmåner kan vara helt okända trots att man jobbat på arbetsplatsen länge. När det gäller tjänstepension har undersökningar visat att hela 7 av 10 inte vet hur mycket de får i tjänstepension. 1 av 10 vet inte ens om de får tjänstepension genom sin anställning.

Att göra en förmånsöversikt som visar på den totala samlingen av förmåner kan verkligen göra skillnad och vara ett bra verktyg för att synliggöra värdet till de anställda, säger Christoffer.

En förmånsöversikt skapar också bättre förutsättningar för att diskutera andra former av ersättning än lönenivå. Det kan framförallt komma till nytta i lägen då man inte är överens om hur mycket lönen borde höjas med.

Om möjligheten för löneökningar är begränsad och ni inte är överens så kan ni kanske hitta andra sätt för alla att gå nöjda ur samtalet genom att väga in samtliga förmåner, avslutar Christoffer.

Christoffers tre tips för ett lyckat förmånssamtal

Gör en förmånsöversikt – Sammanställ de förmåner som ingår i anställningen. Har ni exempelvis personallån, lunchtillägg eller friskvårdstimme? Det ger en bra överblick över den totala kompensationen, och är användbar både vid lönesamtalet och vid nyanställningar.

Prata målbild – Ta reda på vad den anställde har för mål och drömmar och försök matcha förmånerna till målbilden. Vill den anställde ha mer ledigt kanske extra semesterdagar är mest välkommet? Har den anställde långsiktiga sparmål kanske löneväxling kan vara ett bra alternativ.

Sätt rimliga förväntningar – Var tydlig med hur företagets “trappa” ser ut. Prata om hur ersättningar eventuellt kopplas till prestation och om det finns andra faktorer som påverkar. Det underlättar inför framtida förmånssamtal.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP