På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Den lönsamma hållbarheten

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

Näringslivet genomgår en omfattande omställning när allt fler företagsledare inser att hållbarhet och lönsamhet inte är skillda prioriteringar. Det kommer att löna sig för företaget, världen och för dig som sparare.

Klimatavtal, förnybar energi och hållbarhetsrapportering är bara några av alla de omvärldsförändringar som påverkar företag, både i Sverige och globalt. Samtidigt inser allt fler att hållbarhet och lönsamhet också går hand i hand. Att omvandla hållbarhet från en affärsutmaning till en affärsmöjlighet står därför högt på agendan för många av världens företagsledare.

Näringslivets potential

För Lisen Schultz, forskare vid Stockholm Resilience Centre (Stockholms Universitet) och grundare av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv, är frågan om hållbarhet inom näringslivet ständigt aktuell. Hon menar att alla företag behöver jobba med dessa frågor för att kunna vara lönsamma. Därför kommer hon nu att leda en utbildning, i ett samarbete mellan centret och stiftelsen, där företagsledare ska få ta del av den senaste forskningen och de bästa verktygen för att utveckla hållbara affärer.

– I näringslivet finns nödvändig kompetens, handlingskraft och resurser. Det kan ge en enorm effekt om vi kan lyckas frigöra näringslivets potential att skapa samhällsnytta, säger hon.

Hon menar att frågorna kommit att bli allt mer aktuella när hållbarhet och jämställdhet nu blivit en självklar och central del av samhällsdebatten. Det har gett en grund för tydligare ställningstaganden, också från kommersiella aktörer.

– När president Trump gick ut och sa att USA skulle lämna Parisavtalet var det flera företagsledare som mötte det uttalandet med att säga att deras företag ändå aktivt kommer att jobba hårt för att bidra till att målen i Parisavtalet ska uppnås, lyfter Lisen som ett exempel.

Olika förutsättningar ger olika effekter

Hur företag väljer att jobba och prioritera hållbarhetsfrågor beror mycket på deras individuella förutsättningar. Det gör att även effekterna blir individuella, men Lisen ser ändå några områden där nyttan är tydlig för de flesta.

– Hållbarhetsarbetet kan exempelvis mätas i extern efterfrågan där investerare, reglerare och kunder letar efter hållbara produkter och lösningar. Det kan också bidra till att attrahera och engagera medarbetare och stimulera innovation som leder till nya affärsmöjligheter, exempelvis genom att börja tänka mer cirkulärt.

Är dina pengar en del av lösningen?

Lisen lyfter också den möjlighet som vi alla kan nyttja i företagen som insett sambandet mellan hållbarhet och lönsamhet. Oavsett om det är buffertsparande eller tjänstepension så kan du, genom att investera i bolag som inser sambandet, ta del av lönsamheten samtidigt som dina sparpengar blir en del av lösningen.

– Kapitalet är helt centralt i omställningen, för vi får den framtid vi investerar i. Sen är det förstås ganska galet att ha sina pensionspengar, som ju är en långsiktig investering, i exempelvis kol eftersom det på sikt inte kommer vara värt något i och med Parisavtalet, avslutar Lisen.

 

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP