På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Dags för löneförhandling?

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Email

Att prata lön med arbetsgivaren vid nyanställning och medarbetarsamtal är en självklarhet för de allra flesta. Då är det lätt att andra viktiga förmåner hamnar i skymundan, vilket kan bli kostsamt för dig på sikt.

Oftast är det först om du och din arbetsgivare inte kommer överens om löneökningen som andra förmåner, som semesterdagar eller friskvårdsbidrag, kommer upp på bordet. Men hur ofta har du och din arbetsgivare pratat om din tjänstepension?

Din framtida lön

Tjänstepensionen är oftast den näst största ersättningen du får från din arbetsgivare, efter din månadslön.

– Tjänstepensionen och den allmänna pensionen blir din inkomst när du slutat arbeta. Det borde vara självklart att också prata om den framtida lönen i medarbetarsamtalet. Det är ju där och då vi har möjlighet att påverka, säger Maja Englund, sparekonom på SPP.

Pengarna som avsätts till din tjänstepension motsvarar en procentuell del av din månadslön varje månad. Hur mycket tjänstepension du får står oftast angivet i ditt anställningsavtal eller din arbetsplats förmånsöversikt. Jobbar du på ett företag som har kollektivavtal anges ramarna för tjänstepensionen i kollektivavtalet.

Tusentals kronor i månaden

Eftersom tjänstepensionen är en procentuell del av din lön är också själva löneförhandlingen viktig, då en högre lön också resulterar i högre pensionsavsättningar. Samtidigt saknar 1 av 10 anställda idag tjänstepension, och det kan röra sig om tusentals kronor i månaden som dessa går miste om. Det kan alltså löna sig stort att prata om både nuvarande och framtida lön med arbetsgivaren, så du kan känna dig trygg både nu och sen.

Om du inte hittar eller får grepp om hur din tjänstepensionslösning ser ut, kan du vända dig till ditt företags HR-avdelning eller prata direkt med din tjänstepensionsleverantör om du vet vilket pensionsbolag ditt företag använder. Har du SPP och behöver hjälp hittar du kontaktuppgifter här.

Tre tips inför löneförhandlingen

 1. Låt lönen vara central. En högre lön ger också mer pengar i avsättning till tjänstepensionen, om du har det.
 2. Saknas kollektivavtal på din arbetsplats? Se till att arbetsgivaren har en pensionslösning som ger dig tjänstepension. 1 av 10 saknar idag tjänstepension.
 3. Vill du spara extra inför pensionen är löneväxling en förmån att diskutera med arbetsgivaren. Du avstår från en del av din lön idag och får istället extra avsatt i pension.
 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP