På framsikt.nu använder vi cookies för att få statistik om användningen av vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

3 tips för att bryta stresscykeln under 2019

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email

New year, same you! Oavsett hur många bra och viktiga nyårslöften du gav vid tolvslaget är du fortfarande samma människa, med samma jobb, familj och förutsättningar som 2018. Ofta har vi en tendens att sätta alldeles för höga mål, och sen känna oss misslyckade när vi inte når dessa. Men det finns en annan väg att gå.

Om du var stressad före jul och nyår så har du sannolikt redan hunnit bryta det där löftet om att inte stressa upp dig, meditera varje dag, hitta ett inte lugn och börja yoga. Det i sig är ingen fara, löften är till för att brytas – särskilt om de ställer orimliga krav på att du måste ställa om hela ditt liv över en natt.

Med det sagt kan höga stressnivåer definitivt vara farligt. Stress får den emotionella balansen att balla ur och har en negativ påverkan för din fysiska hälsa. Den begränsar helt enkelt din förmåga att tänka klart, vara effektiv och njuta av vad livet har att erbjuda.

Stresshantering är ett brett begrepp som många slänger sig med, men det kan också vara nyckeln till ett balanserat liv. Det viktigaste enligt mig är att hantera stressen utifrån just din situation och dina förutsättningar. Först då kan du hitta en lösning som håller längre än första veckan av januari.

1. Källgranska stressen

Det första och viktigaste steget för att hantera din stress är att identifiera vad som faktiskt stressar dig. Större stressfaktorer som byte av jobb, flytt eller en separation kan vara ganska lätta att identifiera, men ofta är det svårare att sätta fingret på vad som triggar den vardagliga stressen. Ett tips är att skriva en liten anteckning varje gång du blir stressad – vad utlöste stressen, och hur hanterade du den?

2. Undvik onödig stress

Självklart är det inte bra att undvika stressiga situationer som behöver hanteras, men förvånansvärt många stressfaktorer går utmärkt att rensa bort. En av de mest effektiva metoderna är att lära dig säga nej. Oavsett om det gäller jobb eller privatliv – lär känna dina egna gränser och håll dig till dem. Försök undvika alla “borde” och säg nej till saker, personer och uppgifter som tar mer energi än de ger.

3. Lär dig hjärt-och lungräddning (HLR) för stress

När dagislämningen blir kaos, du fastnar i en olidlig bilkö, eller det där projektmötet går helt åt pipan, då behöver du hantera din stressnivå direkt. Det snabbaste sättet att minska stressen är att ta djupa andetag och använda dina sinnen. Vad ser, hör, luktar, smakar och känner du i just den här stunden? Genom att aktivera dina sinnen ger du kroppen något annat än stressen att fokusera på.

Katri Lampinen, Stressexpert på SPP

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
SPP

Ämnen som bidrar till en bättre framtid, på initiativ av pensionsbolaget SPP.

Om Framsikt

Copyright © SPP